מבצע! משלוח חינם עם שליח עד הבית ברכישה מעל 299 ₪

ליטופס

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201014_070001.jpg

כתבה וערכה לובה קאופמן. 

כל הזכויות שמורות ללובה קאופמן.

ליטופס (Lithops) הוא מין של צמחים קטנים ממשפחת Aizoaceae  .  פירוש השם נגזר מהמילה Lithos בשפה הלטינית שמשמעותה אבן  ו ops שמשמעותה פנים, על שם הדמיון שיש בין הליטופס לאבנים שהוא גדל לידם ויכולות ההסוואה היוצאות מן הכלל שלו. באנגלית Lithops  מציין גם את צורת היחיד וגם את צורת הרבים של הצמח. בתוך משפחת הליטופס יש תת מינים שונים שמאפיינים את האזור שבו לראשונה התגלה הצמח הספציפי וגם את הצבע שלו ואת הציור הייחודי שיש על העלים שלו. הליטופס הראשון התגלה ע”י Burchell בשנת 1811. והליטופסים החלו להופיע באוספים בסוף המאה ה-19. בני הזוג Cole (בין החוקרים והאספנים הגדולים של צמח זה) עשו עבודה מאוד ענפה בתחום התיאור וההגדרה של תת מינים אלו כפי שהם מופיעים בטבע ובגלל זה קלונים נקיים של הליטופסים (שזהים לצמחים המקוריים , ללא היברידים עם תת מינים אחרים של ליטופס) ממוספרים במספר שלפניו יש את האות C. להלן דוגמה לשמות ה”פרטיים” של מספר תת מינים של ליטופס:

Lithops aucampiae

Lithops bromfieldii

Lithops lesliei

Lithps julii

Lithopd dorotheae

וכו’.

הליטופס בטבע: 

בטבע ניתן למצוא אותם בעיקר בדרום אפריקה ונמיביה. אזור המחיה שנחקר מכסה שטח של חצי מיליון מייל רבוע. הם מעדיפים לגדול בפסגות של הרים וכן בנקיקים של מדרונות תלולים. הם מעדיפים לגדול בין הסלעים בשביל שיגנו עליהם מפני טורפים וסכנות אחרות. האדמה בה הם גדלים בטבע מתנקזת מהר ,היא מינרלית ברובה עם מעט מאוד חומר אורגני (הומוס). הליטופסים גדלים בגבהים שונים : מגובה פני הים ועד 2400 מטר מעל גובה פני הים. באזורים בהם הליטופסים גדלים יש רוחות חזקות . בני הזוג Cole  מדדו את רמות ה- Ph של הקרקע באזורי הגידול  הטבעיים של הליטפס בטבע וגילו שטווחי הpH  בהם הליטופס יכול לגדול נעים בין 4.5-10.5. שזהו טווח רחב למדי. רוב הליטופסים גדלים באזורים שבהם יש גשמים וסופות רעמים בקיץ. בין הגשמים הבודדים שיורדים שם (500 מ”מ גשם בשנה ופחות) הליטופסים ניזונים מטל וערפל שנוצר באזורי המחיה שלהם כתוצאה משינויי טמפרטורה קיצוניים בין היום והלילה. לכן בגלל כמות המשקעים הקטנה כל כך הם למדו לאגור מים בצורה יוצאת מן הכלל ואין להם מעצורים כשהם פוגשים מים, הם יכולים לאגור אותם עד שיתפוצצו או יירקבו( פרט שחשוב לקחת בחשבון בגידול הביתי). 

הליטופסים יכולים לסבול חום רב מאוד אבל לא צל מלא. כמו כן יכולים לסבול טמפרטורות מאוד נמוכות בחורף (אפילו מתחת לאפס) אם יישארו יבשים. בטבע הם יכולים לגדול בסמוך למינים שונים של צמחים מאותה משפחה גדולה כמו: Anacampseros, Crassula, Avonia  וכו. בטבע הם יכולים לחיות שנים ארוכות בין 25-75 שנה והם מגיעים לפריחה תוך שנתיים (Hammer,1999). 

מבנה הצמח:

הליטופס הוא צמח בשרני שבנוי מזוג עלים עבים שמחוברים ביחד לצורה של קונוס הפוך.  העלים מסתיימים מלמעלה במעין “חלונות” חצי שקופים עם ציורים שדרכם חודר האור הדרוש לתהליך הפוטוסינתיזה של הליטופס. החיבור של העלים למטה מכיל את ה Meristem  אזור הגדילה העיקרי ממנו נוצרים העלים החדשים והפרח מצד אחד ומשתלשלים השורשים מצד שני. מלמעלה יש בין העלים חריץ. חשוב לציין שלליטופס שורש מוארך כמו של גזר אי לכך נרצה לבחור לו עציץ עמוק (אבל על זה אכתוב בהמשך). כל שנה בסתיו הליטופס פורח ואז נראה את החריץ בין העלים נפתח ומאפשר לניצן של הפרח לעבור דרכו (Cole,1988). 

תמונה של ליטופסים חשופי שורש:

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201127_091433.jpg
C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201105_085519.jpg
C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201105_085714.jpg

מחזור החיים השנתי של הליטופס:

לליטופס מחזור חיים  שנתי קבוע וחשוב לנו לדעת אותו בשביל שנוכל לעזור לצמח מופלא זה לגדול בריא ושמח באוסף שלנו. מי שמתחשב במחזור החיים הטבעי של הליטופס יזכה לצמחים בריאים ויראה שבעצם הם קלים מאוד לגידול. 

כל שנה ה Meristem  של הליטופס מייצר גוף אחד (או שניים חדשים) ופרח יחיד. : הניצן של הפרח עולה למעלה ומבצבץ בין שני העלים. בתנאי שהפרח הופרה הוא מפתח קפסולת זרעים במהלך החורף והאביב. התהליך הזה מתחיל מחדש כל שנה בסתיו , הסתיו יחד עם האביב הן שתי העונות העיקריות בהן הליטופס גדל ופעיל ולכן מומלץ להשקות אותו עד נגר בתנאי שיש קמטוטים בגוף הצמח והאדמה התייבשה אחרי ההשקיה הקודמת. נמשיך את ההשקיה עד אחרי הפריחה ועד שהטמפרטורה בלילה יורדת מתחת ל13 מעלות בערך והחורף מתחיל. 

הליטופס בסתיו: 

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201130_162414.jpg
C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20201212_152650.jpg

בסוף הפריחה (בתחילת החורף ) הליטופס נכנס למעין תקופת תרדמת אבל מתחת לפני השטח הוא בעצם מגדל זוג עלים חדש והזוג החדש משתמש בחומרי ההזנה שיש בעלים הישנים כדי לגדול, לכן בשלב זה לא מומלץ להשקות את הצמח בכלל על מנת שהתהליך הזה יעבור בטבעיות והעלים החדשים יוכלו לצאת מהחריץ (שנפתח ביניים). במידה ואתם רואים עלים חדשים שפורצים מהצד זה אומר שהצמח הושקה יתר על המידה והעלים החדשים לא יכלו לפרוץ במקום המיועד לכך בחריץ שנפתח למעלה ופרצו במקום הכי דק שהוא צד העלה. בחורף המאוחר ניתן להשקות קצת (עדיף להתחיל מריסוס ליד גוף הצמח) פעם ב20 יום בערך במיוחד אם הצמח לא נפתח עדיין כדי שיגדל מחדש שורשי יניקה וימשיך את תהליך החלפת העלים. 

הליטופס בחורף:

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20210303_074205.jpg

בתחילת האביב אם הצמח החליף עלים והעלים החדשים נראים מצומקים ניתן להשקות מעט כדי שהעלים החדשים שנוצרו במהלך החורף ימשיכו לגדול.  תדירות ההשקיה עולה במהלך האביב ומגיעה להשקיה מלאה עד נגר עם התייבשות של האדמה בין ההשקיות. זו עונת הגדילה ולכן מומלץ להשקות. חשוב לציין שקפסולת הזרעים מבשילה בעיקר בסוף האביב ותחילת הקיץ. 

הליטופס בתחילת האביב ובסוף האביב:

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20210303_074205.jpg
C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20200430_074129.jpg

בקיץ ניתן להשקות את הליטופס בזהירות כי הוא מאט את תהליך הגדילה שלו כדי לא לאבד יותר מדי מים. נשקה במידה ונראה קמטוטים בגוף הצמח.  בקיץ הישראלי מומלצת הצללה של 20%-30% של הצמח בחודשים החמים ביותר וכן הימנעות מהשקיה אם הטמפרטורה בלילה עולה על 20-22 מעלות צלסיוס כי הצמח לא יקלוט את המים כי השורשים לא פעילים ועלולים להנזק ולהרקב.  

הליטופס בקיץ:

C:\Users\User\LULITHOPS\IMG_20200923_090930.jpg

המידע על מחזור החיים של הליטופס הוא די קבוע לרוב התת מינים של הליטופס. אבל מכיוון שהם גדלים בטבע באזורים שונים עונת הפריחה והחלפת העלים שלהם יכולה לנוע על פני לוח השנה עם הפרשים קלים של חודש- 3 חודשים האחד מהשני. אי לכך לא מומלץ לשתול תת מינים שונים של ליטופס באותו עציץ כי קצב החלפת העלים שלהם יהיה שונה.  

תנאי גידול :

מכל הכתוב למעלה משתמע שעדיף לליטופס לגדול בחצי צל עד שמש מלאה עם הצללה של 20%-30% בקיץ הישראלי במיוחד באזורים החמים יותר. אני לא ממליצה לגדל ליטופסים בתוך הבית, אבל בתנאי ואין מרפסת ניתן לגדל אותם על עדן חלון שטוף שמש ולפתוח להם חלון כל השנה כדי שיחושו את הבדלי הטמפרטורה. 

אני ממליצה לגדל את הליטופסים בתערובת מאוד חולית: 1/3 תערובת שתילה, 1/3 טוף גרוס 1/3 חול קווארץ גס. אני מגדלת בעציצי טרקוטה כי הם מנדפים מים מהר מאוד. אבל ניתן גם לגדל בעציצי פלסטיק ולהשתמש בפחות חומר אורגני (תערובת שתילה) כדי שהאדמה תתיבש תוך יומיים מקסימום. 

העציץ צריך להיות עמוק ובעל קוטר צר יחסית בגלל צורת השורש של הליטופס. הליטופס בד”כ לא דורש דישון. בהצלחה וגידול פורה ונעים, לובה

ביבליוגרפיה:

  1. Hammer Steve A.(1999). Lithops- treasures of the veld. British Cactus and Succulent Society.
  2. Cole Desmond T.(1988). Lithops flowering stones. Acorn books CC. South Africa. 

מאמרים נוספים

Uncategorized

Chimera 👹

מקור השם chimera מגיע מהגדה הchimera העיונית על מפלצת שעשויה מראש של אדם בגוף של אריה , בבוטניקההשם כימרה מתייחסת לצמח המורכב משני צמחים ממנים

Uncategorized

משפחת החלבלובים (euphoria)

תודה מיוחדת לחן הולנדר על כתיבת המאמר אהלן חברים פוסט היכרות קצר על משפחת החלבלוביים. נרחיב בנושא בפוסטים אחרים. צמחים פורחים מסודרים במשפחות, מהן יש

מדיניות משלוחים ואיסוף עצמי 

המשלוחים יוצאים בכול יום בשעות הבוקר המאוחרות (11/12). 

לערים מרכזיות לוקח ברוב המקרים יום עסקים (לא כולל שיש,שבת וחג) ולשאר הארץ 3 ימי עסקים
הזמנים הם ללא התחייבות וייתכנו עיכובים .

איסוף עצמי ממושב צרופה .
סימנתם איסף עצמי ? אנא צרו קשר לתאום מראש ! 

כל הזכויות שמורות לקקטוס מאניה 2024

לא לשכוח!
משלוח חינם עם שליח עד הבית ברכישה מעל 299 ₪